Omgeving wordt voor 50 procent mede-eigenaar van zonnepark in Klarenbeek

Samenwerking coöperaties

Om het lokale mede-eigenaarschap van het zonnepark te waarborgen, is Prowind de samenwerking aangegaan met de energie-coöperaties deA (Apeldoorn) en ERV (Voorst). Wij hebben in hen goede partners gevonden die de financiële participatie van de omgeving in het park verzorgen. Door het uitgeven van ZonDelen komt vijftig procent van zonnepark Broekstraat beschikbaar voor lokaal eigendom.

ZonDelen

Vanwege de grootte van het project werken deA en ERV samen. De energiecoöperaties geven ZonDelen uit van 250 euro met een looptijd van 15 jaar en een rendement van 3,5%. De werving, inschrijving en toedeling van de ZonDelen wordt in opdracht van ERV-deA gedaan door deA. Om het eigenaarschap voor de omgeving nog meer te benadrukken, is in samenspraak met de coöperaties besloten om het zonnepark, na de oplevering, door te laten gaan onder de naam zonnepark Klarenbeek.

Over de energiecoöperaties

deA is de lokale energiecoöperatie van en voor inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn. Hun missie: Samen maken we Apeldoorn duurzamer. Dit doen ze door ontmoeting, inspiratie, het uitvoeren van duurzame projecten en het leveren van groene energie uit Apeldoorn. deA werkt zonder winstoogmerk. De inkomsten worden besteed aan nieuwe lokale duurzame projecten waar in veel gevallen ook de inwoners, scholen en organisaties kunnen participeren.

EnergieRijk Voorst is een energiecoöperatie in de gemeente Voorst. In 2012 opgericht door geïnspireerde burgers. Als coöperatie wil EnergieRijk Voorst energie besparen, energie zelf opwekken en onafhankelijk zijn van de grote energieleveranciers.

Meer informatie over ZonDelen vindt u op de speciaal hiervoor in het leven geroepen site www.zonneparkklarenbeek.nl

© Zonnepark Broekstraat. Alle rechten voorbehouden.

Voorlopig landschapsontwerp: Landschapsarchitect Evelien de Mey.